Menu

Mazelen vaccinatie

Mazelen vaccinatie

Er zijn terug meer besmettingen met mazelen.

Mazelen zijn een zeer besmettelijke ziekte waarvan de symptomen variƫren: een lopende neus, verkoudheid, (hoge) koorts, diarree, rode of waterige ogen, oogontsteking en de typische rode vlekken in het gezicht, die zich verspreiden over het lichaam. Hoewel mazelen een kinderziekte worden genoemd, kunnen ook volwassenen ziek worden.

Geboren tussen 1970 en 1985? Kijk na of je correct gevaccineerd bent:

  • je kan dat navragen bij je ouders of het klassieke "boekje" van Kind en Gezin van in die tijd raadplegen
  • je kan je vaccinatieschema ook online raadplegen op mijngezondheid.be of myhealthviewer.be: enkel voor vaccinaties geregistreerd vanaf 2006.
  • of je al dan niet beschermd bent tegen mazelen is vaak moeilijk af te leiden uit een bloedstaal. Daarom wordt een bloedafname niet aangeraden.

Wanneer is (her)vaccinatie nodig:

  • als je geen mazelen hebt doorgemaakt en je niet of slechts 1x werd gevaccineerd
  • vind je helemaal niets terug, dan mag je ervan uitgaan dat je niet gevaccineerd bent, en dan is een vaccinatie aldus ook aanbevolen.

In Vlaanderen krijg je gratis het bof-mazelen rubella (rodehond) vaccin aangeboden via je huisarts, je hoeft dit dus niet te gaan halen bij de apotheek. Na 2 vaccinaties met 6 weken interval ben je volledig gevaccineerd.
En weet: als je ooit de ziekte hebt doorgemaakt of je bent correct gevaccineerd (2 vaccins toegediend), dan ben je beschermd voor het leven. Die immuniteit blijft levenslang.

Wat met mensen die voor 1970 geboren zijn?
Voor 1970 was het mazelenvirus wijdverspreid en zijn de meeste kinderen ooit besmet geweest met het virus. Die mensen hebben dus een natuurlijke besmetting gehad en houden daar een levenslange immuniteit aan over.

Pas sinds 1985 is het vaccin tegen mazelen opgenomen in het vaccinatieschema. De meeste jonge mensen zijn dus wel correct gevaccineerd en hebben hun 2 dosissen op jonge leeftijd gehad.